Kan amning give min baby huller i tænderne?

Det er et følelsesladet emne at skrive om amning, da amning for mange kvinder ikke kun indebære at give sit barn næring, men også tryghed. 

Børns trivsel er mange ting og hvad hver familie trives med kan være meget forskelligt.  Søvn er også vigtigt for et lille barns udvikling – et lille barn mellem 1-2 år har brug for 12-14 timers søvn i døgnet og kvaliteten af søvnen er også vigtig. 

 

Amning om natten

Der er flere faktorer at tage i betragtning når der gives mælk om natten, men hvis de rette omstændigheder er til, kan det skabe større risiko for, at barnet får huller i sine mælketænder. Jeg mener at man kan fortsætte med at give sit barn mælk i løbet af dagen også efter barnet er fyldt 1 år, hvis man konsulterer sin tandplejer og sundhedsplejerske. Din tandplejer eller tandlæge skal kunne konstatere at mundhygiejnen er god nok og at der ikke er begyndende huller. Men mælk efter tandbørstning om aftenen og mælk om natten bør ophøre, hvis man ikke kan børste barnets tænder rene. Amning efter 1. års alderen om dagen bør også planlægges med din sundhedsplejerske, som blandt andet kan fortælle om barnets behov for næring gennem brystet, søvn, hyppighed mm. 

Grunden til at mælk om natten udgør højere risiko for huller i tænderne, er at barnets spytproduktion reduceres betydeligt om natten samt at man efter et natmåltid ikke børster tænder på barnet. Spyt er mundens forsvar mod bakterier i mundhulen, det skyller munden fra flere spytkirtler placeret blandt andet under tungen og én i hver side af overkæben. Mundens forsvar er altså i en slags standby tilstand, fordi det forventes ikke at man skal ernære sig i løbet af natten. Barnet har efter 1. års alderen for det første ikke behov for at spise om natten længere, hvis vi taler ernæringsmæssigt udelukkende – med mindre man har en speciel aftale med sundhedsplejerske eller læge grundet sygdom, underernæring eller andet. Barnet burde efter 1. års. alderen nu også være i stand til at sove natten igennem uden at vågne hele tiden.

 

Mor Barn

Som tidligere nævnt udgør sukker i kosten en stor risiko for huller i tænderne. Jrg kan anbefale at læse Sundhedsstyrrelsen – mad til små.  

Amning er unikt i ethvert mor-barn forhold, derfor er det også svært at rådgive om. Mange opvågninger resulterede for vores familie i, at alle sov dårligt og jeg traf derfor en beslutning om, at prioritere søvnen for både store og små. Får dit barn mælk i løbet af natten efter 1. års alderen, er mit bedste råd at sørge for en rigtig god mundhygiejne morgen og aften. Du bør altid konsultere tandplejen, hvor du kan få svar på om i børster godt nok og om der er kliniske tegn på at barnets tænder tager skade.

Hvis du ønsker at vide mere om dit barns behov for ernæring dag/nat eller søvntræning, skal du kontakte din sundhedsplejerske. Hvis du vil vide mere om hvordan du kommer godt fra start med tandbørstningen på din baby ligger der tips og tricks på @smaabisser eller læs Go-High på bloggen her:  go-high

 

kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26206663

kilde: https://www.reuters.com/article/us-breastfeeding-past-two-years/breastfeeding-past-two-years-linked-to-infant-tooth-decay-idUSBREA2D1Q820140314

Tandlægeforeningen – Amning efter et år kan give ca

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
NyhedsbrevSmå Bisser

Bliv en del af familien

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
Instagram
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x