Lidelser

Børn med gule pletter på tænderne?

Emaljehypomineralisering er noget jeg møder på klinikken jævnligt. Nogle forældre kommer og er bekymrede, hvor andre slet ikke opdager det, hvilket kan skyldes at der er forskellige grader af lidelsen; mild, moderat og alvorlig. De fleste forældre beskriver, at barnet har gule eller brune pletter på tænderne og barnet reagerer når der børstes tænder, spiser en is eller drikker koldt. 

Ved er emaljehypomineralisering menes, at emaljens dannelse er blevet forstyrret under dens dannelse i kæben og der viser sig ved at tanden ser anderledes ud og kan være mere følsom. Det betyder også at tandens emalje er mere blød og ikke så stærk som almindelig emalje, og derfor i større risiko for at udvikle huller på overfladen. Overfladen på tanden vil ofte også være mere rug end almindelig emalje med en glat overflade, og derfor vil den også være mere svær at renholde. Hvis dit barn har emaljehypomineralisering skal i være meget omhyggelige med tandbørstningen og gør klogt i at købe en solotandbørste til netop de tænder. Det er vigtigt at man anvender en tandpasta med 1450 ppm F (mængde fluorid) for bedst muligt at styrke emaljen.

Har et barn emaljehypomineralisering, vil det resultere i at barnets tænder skal kontrolleres oftere på tandklinikken. Behandlingen er ofte pensling med en lak af fluorid, som trænger ind i tanden og styrker den undermineraliserede tand. En meget anvendt behandling for at passe på disse tænder, er også forsegling af tænderne, med en meget tynd lak der vil sidde som et skjold på tanden og beskytte, så der ikke kommer bakterier på tanden, der kan forårsage huller på den sårbare overflade. Det kan også være nødvendigt at reparere med plast på tanden eller en krone.

 

  • Børst tænderne i en tandpasta der indeholder 1450 ppm F (mængder fluorid).
  • Børst 2 gange dagligt.
  • Spyt tandpastaen ud, men skyl ikke munden i vand efter tandbørstning.
  • Brug en solotandbørste på de tænder som har emaljehypomineralisering for bedre renhold.
  • Barnets tandplejer eller tandlæge kan give svar på, hvilken behandling der kræves.
 

Det skyldes ikke dårlig tandbørstning at tænderne er gule eller ser misfarvet ud. Får dit barn får konstateret emaljehypomineralisering, skyldes det altså en misdannelse af tanden under dens dannelse i kæben. Lidelsen ses ofte på 6 års tænderne, den første blivende kindtand, men kan også forekomme på andre blivende tænder eller mælketænderne. Det ses oftest på barnets 1. blivende kindtand. 

 

 

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x