tandbørstning børn

Tandbørstning på min baby – hvornår bør vi starte?


Køb bogen her

Kom godt fra start med tandbørstningen

Start tandbørstning på din baby selvom der ikke er tænder endnu ved at vænne barnet til tandbørsten på de små gummer. En bidering vil være specielt god til ømme gummer under et tandfrembrud. Introducerer også tidligt barnet får en fornemmelse af at have noget i munden, som er i kontakt med den sarte slimhinde. På puslebordet kan du fx vænne din baby til tandbørstning, ved at børste let på gummerne.

Nogle børn får de første tænder når de er 3 mdr. mens andre først får dem omkring 1 år. Lige meget hvornår de kommer, så er det en god idé at komme godt fra start og forebygge at barnet ikke forskrækkes af tandbørstningen. Tilbyd derfor barnet tandbørsten også selvom det ikke har fået tænder. På den måde bliver dit barn tidligt fortrolig med tandbørsten. Sådan fjerner barnet også selv bakterier med børsten på slimhinde og tunge.

For at komme godt fra start med tandbørstning på din baby anbefaler jeg også, at man lader barnet vænne sig til tandbørsten ved at lade det lege og undersøge den selv. Det skal foregå under opsyn og prøv allerede at børste lidt på slimhinden, så barnet fornemmer at det er naturligt, at far eller mor hjælper i denne situation.

Tandpasta kan man også prøve at tilbyde en smule af på børsten, så det vænner sig til smagen. I takt med jo flere tænder der kommer kan i så sammen finde de rutiner som gør, at din baby accepterer tandbørstning.

Gode råd:

Din baby skal altid være under opsyn med tandbørsten, så tænk tandbørstning som en fælles leg.

Helt små børn uden et sprog forstår ikke vigtigheden af tandpleje, med mindre vi som voksne signalerer det gennem vores kropssprog og handlinger. Så vis også begejstring gennem smil og små klap i hænderne under og efter tandbørstningen.

Vær opmærksom på at børn under tandfrembrud kan få feber. Symptomer ved tandfrembrud kan være: urolige nætter, feber, udslet, øget mængde af savl, smerter ved tandfrembrud.

Tandfrembrud lindring: i samråd med egen læge kan man ved stort ubehag hos barnet tilbyde Panodil junior.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x