Om tandfrembrud på barnet

Hvorfor kommer de ikke? Hvorfor har alle de andre børn fra mødregruppen fået små bisser og mit barn lader sig vente? Én af de største bekymringer jeg møder fra forældre er omkring tidspunktet for tandfrembruddet, hvilket er helt forståeligt – for der er stor forskel fra barn til barn. Nogle børn mangler mælketænder eller permanente tænder, og det er en genetisk tilstand som enten nedarves fra far, mor, bedsteforældre, oldeforældre osv. Langt de fleste børn får dog alle deres mælketænder og voksentænder. 

Alle børn er forskellige og tidspunktet for hvornår et barn får sine mælketænder er som sagt også meget forskelligt. Nogle børn får de første tænder allerede når de er 4. mdr, andre først i 8-10. mdr. alderen og nogle børn også først når de er over 1 år. Der er registreret op til 18. mdr. variation på tandfrembrud, så oftest er det eneste der skal til lidt tålmodighed. Er du bekymret for tandfrembrud, så kontakt mig på @smaabisser eller på smaabisser@gmail.com.

Et lille barn får mælketænder, også kaldet det primære tandsæt, inden det senere får et permanent tandsæt, som skal vare resten af livet. Det primære tandsæt består af 20 mælketænder. Et tandfrembrud er et ikke blodigt frembrud og under et tandfrembrud er risikoen for at barnets tænder får huller større, da barnet for det første måske protestere over tandbørstningen da det er ømt i området omkring frembruddet. Derudover kan det være svært som forældre at se, at der er en ny tand på vej – for eksempel en kindtand som sidder længere tilbage i munden. Barnet får i alt 8 mælkekindtænder og når den bagerste kommer frem, kan den også være svær at se under frembruddet, da kindtanden foran skygger.