Aldrig har der været så stort fokus på hygiejne grundet COVID-19. Lige nu er vi mange danskere i karantæne som et led i vores nationale forebyggelsesstrategi – det store fokus på hygiejne inspirerer mig til at skrive lidt om vigtigheden af god hygiejne af din egen og dit barns tandbørste. Regeringens og Sundhedsstyrelsens forebyggende tiltag kan jeg som sundhedsperson og navnligt som tandplejer kun bagge højt og flot op om. Som tandplejer er jeg uddannet netop til at forebygge, at tænder og omkringliggende væv ikke bliver syge. Jeg vil kalde vores erhverv som tandplejere overset – de fleste tror oftest at vi er tandlæger, da vi håndterer mange af de samme opgaver som tandlægerne. Vi har som tandplejere en kerneopgave at forhindre sygdomme i at opstå, hvor tandlægerne oftest går ind når sygdommen er opstået og kræver operativ behandling. Min arbejdsdag består i at undersøge patienter, diagnosticere huller i tænderne, forandringer i kæbeknoglen, tage røntgen, instruktion i tandbørstning, behandlinger som ikke kræver operative indgreb og meget meget mere.
Det gælder for både dig og dit barn, at tandbørsten skal skiftes ca. hver 3. mdr. Hvis tandbørsten stadig er fin som den grønne på billedet kan du efter 3. mdr. sagtens skolde den, for at fjerne diverse bakterier og så bruge den videre igen. Hvis den ser ud som den gule på billedet, så er det tid til en ny. Hvis man efter tandbørstningen ikke husker at skylle tandbørsten meget grundigt kan det være lige meget om man har købt soft eller ultra soft, for så vil tandbørsten kun være en ting, nemlig stiv som en skurebørste grundet rester af tandpasta. Det er yderligere vigtigt med en god hygiejene før og efter hver tandbørstning for at tandbørsten ikke bliver til en lille bakteriekoloni. Når du har børstet på dit barn skal du stille tandbørsten med hovedet opad så børstehårene får optimale forhold til at tørre – overskydende vand løber nemmere af sådan og jo mindre fugt jo færre bakterier.
I den seneste tid tyder megen forskning i orale bakterier på, at der er sammenhæng mellem almentilstanden i kroppen og i hvor høj grad man prioriterer mund- og tandpleje. Der forskes blandt andet i sammenhængen mellem fund af orale bakterier hos mennesker med demens og endocarditis. Yderligere har tandplejen fået indpas på flere hospitaler, gennem tandplejere på afdelinger såsom hæmatologiske afdelinger, hvor man ser at antallet af hospitalsinfektioner kan nedsættes betydeligt ved god mundpleje under en længerevarende hospitalsindlæggelse. Afsluttende er der evidens for, at jo tidligere vi præger det orale miljø i en positiv retning (forebygger huller og tandkødsbetændelse ved at børste/bruge tandtråd), jo større chance er der for at mindske sygdomme i tænder, tandkød, parodontiet og undgå dem gennem livet – og dermed blive mindre syge oralt som alment.
- Hold øje med børstehårene
- Stil tandbørsten med hovedet opad
- Skold tandbørsten
- Skyld tandbørsten grundigt efter hver tandbørstning
- Skift tandbørsten ca. hver 3. måned
En sidste og meget vigtig grund til at holde tandbørstens børstehår rene og bløde ved hver tandbørstning er: Hvis dit barn stritter meget imod tandbørstning, så kan grunden være at tandbørsten skal skylles grundigt og altså mere opmærksomhed på hygiejnen på tandbørsten. Tandbørster til børn sælges ofte i udgaven blød, men indtørret tandpasta kan gøre børstehovedet stift og skabe ubehag for dit barn at få i munden og på den følsomme slimhinde. Så skyl den godt efter hver tandbørstning og inden, for at komme godt i mål med en behagelig tandbørstning for dit barn.
Hvis du vil forstå hvordan dit barn har det når du børster på det, er her også en sjov og lærerig øvelse for dig og din partner: Den perfekte øvelse til at forstå dit barn når i børster
Er du i tvivl om hvilken tandbørste du skal vælge til dit barn kan du blive lidt klogere ved at læse dette indlæg: Hvorfor det er så vigtigt at vælge den rigtige tandbørste
Kilder: https://www.tandlaegebladet.dk/sites/default/files/tb52016-436.pdf
https://hygiejne.ssi.dk/-/media/arkiv/subsites/infektionshygiejne/retningslinjer/nir/nir-generelle.pdf?la=d