Holdningerne til børnetandpasta er mange. Nogle tandlæger og tandplejere mener at fluorindholdet i børnetandpasta er alt for lavt og man straks bør starte med voksentandpasta. Andre mener at fluorindholdet i voksentandpasta er alt for højt og for at undgå overdosering af fluorid, bør man bruge børnetandpasta eller helt undgå tandpasta. Der er også fagfolk som mener, at man bør undgå den søde, klistrede børnetandpasta da børnene så vænner sig til søde ting og bliver afhængig af det. Men hvad er egentlig op og ned? Små Bisser har en helt klar holdning til børnetandpasta, og den kan du læse mere om i næste afsnit.
Må jeg bruge børnetandpasta?
Dit barn vil absolut ikke have børstet sine tænder her til aften, heller ikke i aften.. faktisk heller ikke om morgenen. Og du stiller dig selv det spørgsmål som forælder, hvad er det jeg gør forkert? Et spørgsmål man stiller sig selv rigtig mange gange når man har børn. I mit arbejde som tandplejer møder jeg tit frustrerede forældre, som ikke kan få tandbørstningen til at lykkes som de gerne vil det. Det tager kun 2 minutter, men de små 2 minutter kan kræve så uendeligt meget energi, fordi man som forælder selvfølgelig ikke har lyst til at se sit barn græde og kæmpe imod en handling, som er nødvendig for barnets sundhedstilstand.
Jeg plejer at sige, at man skal prøve at vende den om; det er ikke noget du gør forkert, men måske mangler der nogle grundlæggende overvejelser omkring nogle fysiske elementer, som kan drages ind i tandbørstningen, for at den lykkes. Ét af de elementer er børnetandpasta.
Børnetandpasta har ofte en anden smag end den tandpasta vi kalder for “voksentandpasta” og jeg anbefaler derfor at starte med børnetandpasta, da jeg ser den som et vigtigt led i den pædagogiske tilgang til tandbørstning på dit barn. Børnetandpasta er mere mild i smagen og skræmmer ikke barnet, så se det som et middel til, at få dit barn til at accepterer tandbørstningen. Man skal dog stadig vælge sin børnetandpasta med omhu! Det er forskelligt fra barn til barn, hvilken smag der accepteres, så prøv jer frem. Nogle børn vil også gerne have børstet tænder i “voksentandpasta” hvilket er helt fint. Husk dog at dosere rigtigt.
Hvilken børnetandpasta skal jeg vælge?
Der kan være forskel på om man vælger en børnetandpasta eller en juniortandpasta. Noget børnetandpasta indeholder kun 1000 ppm F, hvilket man kan se på tubens bagside, mens de fleste juniortandpastaer indeholder 1450 ppm F, altså næsten 50% mere fluorid end børnetandpastaen. Det er en god idé at bruge en tandpasta med 1450 ppm F, så barnet får mest mulig beskyttelse. Man skal ikke være bange for overdosering, hvis blot man anvender den mængde som svarer til ½ lillefingernegl på barnet eller det som svarer til en lille ært. Børnetandpastaen med lidt mindre fluorid kan anvendes hvis barnet har svært ved at acceptere tandbørstningen i starten, da den er lidt mere mild i smagen.
0-3 år (minimum 1000-1200 ppm F): Anvend mængde der svarer til barnets lillefingernegl pr. dag. Det vil sige, at der skal bruges som svarer til en halv lillefingernegl under tandbørstning 2 gange dagligt.
3-6 år (1450 ppm F): Anvend nu mængde der svarer til barnets lillefingernegl 2 gange dagligt. Både mængde og dosis er forhøjet og derfor skal barnet være i stand til at spytte overskydende tandpasta ud.
6-12 år (1450 ppm F): Anvend mængde svarende til 1 cm, 2 gange dagligt. Barnet skal ikke skylle munden i vand. Spyt blot ud efter endt tandbørstning uden at skylle med vand.
12 år og opefter (1450 ppm F): mængde svarende til 2 cm, 2 gange dagligt. Skyl ikke munden i vand, men spyt blot ud efter endt tandbørstning.
Jeg hører desværre mange forældre fortælle, at de er blevet rådet af deres sundhedsplejerske, til ikke at bruge tandpasta, men det er misforstået. Fluorid er det eneste aktive stof som går ind og forebygger huller i tænderne, så start når den første tand titter frem. Jeg prøver at ridse det op:
- Børnetandpasta er et pædagogisk hjælpemiddel
- Vælg en tandpasta med fluorid
- Brug det som svarer til ½ lillefingernegl på barnet
- Start så snart den første tand bryder frem
Hvis du har store problemer med at børste på dit barn, bliver et skift til børnetandpasta nok ikke det eneste fysiske element, som du bliver nødt til at hive op af hatten, men det kan være et stort skridt på vejen. Som tandplejer er jeg uddannet til at have en forebyggende tilgang til sundhed, så at give mine egne børn et godt forhold til det at passe på deres tænder, fra de er helt små, er yderst vigtigt for mig. Jeg håber og tror, hvis jeg er med til at give mine børn et positivt syn på tandbørstningen samt gode rutiner når de er små, at de vil tage det med sig videre i deres voksenliv.
Så skal der børnetandpasta med fluorid i indkøbskurven næste gang i handler eller bruger i det allerede flittigt derude?
Små Bisser
Populationinriktad använding av fluortandkräm i olika åldrar, Moberg Sköld Ulla, Docent, Avd för Cariologi, Göteborg On Februari 13, 201